Sajur tahu kuning: Indonesische tahu in een kruidige saus van kokosmelk.

Tahu kun je op allerlei manieren verwerken en is een heerlijk alternatief voor vlees. In dit recept van blokjes tahu in kokosmelk wordt kunjit (kurkuma) gebruikt, wat ook heel gezond is en een mooie gele kleur geeft aan het gerecht.











 Ingrediënten: 
- 1 tot 2 blokken tahu
- 5 groene lomboks (eventueel van de pitjes ontdaan als je niet van heet houdt)
- 2 knoflook
- 2 uien
- 2 cm laos 
- 1 stengel sereh (even kneuzen voor het vrijkomen van het aroma)
- 2 cm. verse kunjit of volle theelepel kunjitpoeder (kurkuma)
- 3 kemirinoten (even roosteren in een droge pan)
- 3 blaadjes salam
- 1 theelepel ketumbar (gemalen korianderpoeder)
- witte peper
- suiker naar smaak (maximaal 2 eetlepels)
- zout naar smaak 
- kippenbouillonpoeder of blokje naar smaak (voor vegetariërs alleen zout gebruiken of groentenbouillonblokje)
- 500-800 ml dunne santen (kokosmelk)
- olie
Bereiding: 
- Snij de tahu in blokjes en bak ze in de ruime hete olie goudbruin. Laat uitlekken.
- Maal de uien, knoflook, kemirienoten, laos en verse kunjit (indien poeder dan pas later toevoegen) tot een pasta. 
- Verhit een paar eetlepels olie en bak hierin de kruidenpasta met de salamblaadjes en de sereh. Voeg ketumbar (en eventueel kunjitpoeder), suiker en witte peper toe en het kippenbouillonblokje.
- Voeg dan de santen (kokosmelk) toe en laat alles even sudderen tot de kruiden zijn ingetrokken.
- Voeg dan de blokjes gebakken tahu toe en de in schuine stukjes gesneden groene lombok toe en laat dit nog even koken tot de olie uit de santen komt. 

* De hoeveelheid santen is dunne santen. Gebruik hiervoor een zakje gedroogde kokos en voeg hier heet water aan toe. Pers met je handen de kokosmelk er uit en knijp boven een zeef in een bakje de eerste santen er uit. Dit is de dikke santen. Herhaal dit nogmaals met heet water en dan krijg je de dunne santen.
* Als je een blikje kokosmelk gebruikt of santen van een blok, leng dit dan aan met water tot de gewenste hoeveelheid.
* Je kunt ook blokjes tempee die even gebakken zijn toevoegen.
* Hou je niet van heet eten, dan kun je op het laatst wat stukjes dunne boontjes (haricots verts of kousenband) toevoegen.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen