Sayur Lodeh: Indonesische groenten in kokosmelk



Sayur Lodeh of sajoer lodeh is een heerlijk gerecht van groenten die worden gestoofd in kokosmelk met Indonesische kruiden. In dit recept wordt tempé toegevoegd, maar je kunt het gerecht ook zonder tempé maken.






Ingrediënten:
- 1/2 of 1 blok tempé
- 100 gram kousenband (of haricots)
- 1 aubergine (of nangka)
- 150 gram rebung (bambooshoots) uit blik, liefst de variant van dunne reepjes
- 50 gram petehbonen (zijn ook uit de diepvries verkrijgbaar)
- 2 tot 3 rode uien
- 3 knoflook
- theelepel suiker
- zout of bouillonblokjes
- stuk laos van 3 cm
- 2  kemirinootjes (even roosteren in de koekenpan)
- 1 theelepel trasi (ook even roosteren in de koekenpan)
- 2 salamblaadjes
- 1 of 2 groene of rode lomboks
- 1/2 theelepel ketumbar (korianderpoeder)
- water (ongeveer 300 ml.) Of gebruik dunne santen.
- 100 ml. dikke santen

Bereiding:
- Snij de kousenband in stukjes van zo'n 5 cm.
- Was de rebung een paar keer met water en laat ze daarna uitlekken.
- Snij de aubergine in blokjes
- Snij de tempé is kleine blokjes.
- Snij de lombok(s) in fijne reepjes.
- Snij de petehbonen door de helft.
- Maak in een vijzel de fijngesneden uien, knoflook, kemirinootjes en trasi fijn (of doe het in de blender).
- Zet een pan met het water (of dunne santen) op met de salamblaadjes en de laos en breng dit aan de kook.
- Doe er de fijngewreven ui-knoflook-kruidenmassa bij met de suiker en zout naar smaak.
- Voeg dan de aubergine en rebung toe.
- Breng het aan de kook en laat het10 minuten koken.
- Voeg dan de kousenband, petehbonen, lombok en tempe toe.
- Als dit kookt kun je de dikke santen toevoegen (ongeveer 100 ml.)
- Laat het gerecht nog even stoven tot de groenten en tempé gaar zijn.

Tip1: Je kunt de kruidenpasta ook even fruiten in wat hete olie en dan het water (of dunne santen) met de laos, salam en groenten/tempé toevoegen.
Tip2: Je kunt ook nog tahu toevoegen (bak deze in blokjes eerst even in de hete olie lichtbruin).

Rubriek: groenten